Popüler Yayınlar

11 Temmuz 2022 Pazartesi

TÜRKİYEDE PAHALILIK VAR

 

HAYAT PAHALILIĞI NASIL ÖNLENECEK?

Pandemi ve ardından gelen savaş sebebiyle, vatandaşın alım gücü düştü. Başta gübreden tutun da üretenin harcamaları da yükseldi. Soframıza gelen ürünleri ucuzlatmanın yolu çok uzun. Kısa vadede tüketicinin gelirlerini hemen artırmalıyız. Uzun vadede üretecimize nasıl yardımcı oluruz. Bunun planını yapmalıyız.

Üretici mağdur..

2022 de üretici, 2021 fiyatlarına göre zarar etmiş. 2021 in fiyatlarını bulamamış. Üretici 2021 in altında fiyatlar almış. Bunun üzerine maliyet artışları ve enflasyonu koyduğun zaman zarar daha büyük oluyor. Bu noktada halin önemi de ortaya çıkıyor. Direkt üreticiden alınca hani büyük marketlerde ürünler daha ucuz olacaktı? Halden daha ucuz fiyat göremiyoruz. Fiyatlar biraz oynayınca herkes dönüp hal yasası diye kıvranacak. Hal yasasıyla ilgisi yok ki... Alım gücü olmayan vatandaş ne yapsın? Ne desen pahalı geliyor. Bu iş doğru takip edilirse, süreçler şeffaf olursa tüketiciler de gönül rahatlığıyla alışverişlerini yapar. Vatandaş da kendisini kandırılmış hissetmez...

Biz üreticiyi eziyoruz. Tanzim satış noktaları, depolara baskın gibi üreticiyi tüketicinin önüne atan bir politika uyguluyoruz.

Üretimden tüketime kadar müdahale edilebilecek bir mekanizma yok. Kesilen cezalar işi düzeltmez. Sadece denetlemeyle bu fiyatları kontrol altına alamazsınız. Yapılacak şey üretimin artışına yönelik politikalar geliştirmek. Üreticilerin para kazanmasını sağlayacaksınız.

Tüketici mağdur...

Gelelim tüketicilere:

Kayınbiraderim geçen hafta söyledi. Enişte siz evde iki kişisiniz. Sadece çok gerekli ürünleri alın. Onları da çok çok değil. Az az alın. Eğer ki tüketiciler gereksiz yere stok yapmazlarsa, talep azalacak. Fiyatlar kendiliğinden gerileyecektir. Bir hafta önce aldıklarımız, evimizde çürüyebiliyor.

Kısaca söyleyebiliriz ki pahalılık cebimizdeki paranın ihtiyaçlarımıza yetmemesidir. Çaresi vatandaşın gelirinin artmasına bağlıdır. İşçi, memur, emeklinin gelirleri devlet tarafından artırılacak. Esnafa, köylüye yardım yapılacak. Tabii fırsatçılar da sıkı kontrol altında tutulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder